הטרדה מינית
הטרדה מינית היא סיטואציה בה אדם אחד (המטריד) גורם לאי נעימות ופגיעה בזולת על רקע מיני (המוטרד). קרי, המטריד פונה למיניותו של הזולת, כאשר המוטרד איננו חפץ בכך. המקרה השכיח ביותר הוא הטרדתה של אישה על ידי גבר קיימת התייחסות מיוחדת כאשר מדובר בהטרדה מינית שהתרחשה במקום העבודה ו/או קיים הקשר למקום עבודה.
בהגדרה הטרדה מינית ניתן לכלול: התנהגות שהיא אסורה על פי החוק, מעשה מגונה (נגיעה לשם גירוי מיני או חשיפת אבר מין), חיזור מיני, , כפיה מינית כמו למשל נקיטת מעשי איום על רקע מיני (כך למשל: מעסיק הדורש קיום יחסי מין עם עובדת תחת איום שיפטר אותה מהעבודה באם תתנגד), שוחד מיני כמו למשל: ניצול יחסי מרות (לרבות ניצול יחסי תלות), הבטחת תגמול ו/או טובת הנאה בגין שיתוף פעולה מיני, הצקה מינית כמו למשל: אמירות רומזות או ישירות לעניין גוף המוטרד/ת ולהתנהגותו המינית.
בחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, התשמ"ח- 1988 נקבע האיסור על הטרדה מינית ובמסגרתו הוגדר לראשונה המושג "הטרדה מינית" בחוקי מדינת ישראל. העמדה לדין בגין הטרדה מינית הייתה נהוגה עוד קודם לכן בחוק העונשין.
חוק למניעת הטרדה מינית, התשנ"ח – 1998 (להלן: "החוק"), אוסר הטרדה מינית וזאת על מנת להגן על כבודו של אדם, על חירותו ועל פרטיותו. הטרדה מינית היא עבירה פלילית כמו גם עוולה אזרחית ובית המשפט ו/או בית הדין לעבודה רשאי לפסוק (בשל עולה אזרחית או התנכלות) פיצוי כספי עד 50,000 ₪ ללא הוכחת נזק. כמו כן ניתן לפנות ל- עורך דין דיני עבודה .
על פי החוק על המעביד חלה אחריות וחובה לנקוט באמצעים סבירים על מנת למנוע הטרדה מינית במקום העבודה מכוח החוק ומכוח התקנות למניעת הטרדה מינית (חובות מעביד), התשנ"ח -1998 (להלן: "התקנות"): על המעביד לקבוע דרך יעילה להגשת תלונה ובירוה בגין הטרדה מינית או התנכלות, עליו למנות אחראי לצורך הטיפול בתלונה (רצוי שתהא זו אישה), עליו לטפל ביעילות בכל מקרה של הטרדה מינית ולעשות הכל כדי למנוע הישנות המעשה. מעביד אשר מעסיק יותר מ-25 עובדים חייב גם לקבוע תקנון שבו יצוטטו עיקרי הוראות החוק, עליו לפרסם את התקנון בקרב העובדים ולקיים פעילויות הדרכה בנושא.
|